Komoditní spready

Komoditní spready: Jak vybrat konkrétní spread k obchodování?

POZOR: Připravili jsme pro vás mimořádný webinář na téma cesty k úspěšnému obchodování od základů až po profíka. Pokud jste byli registrovaní na předchozí webináře, pozvánka vám přijde automaticky. Pokud ne, registrovat se můžete na konci článku.

V posledním článku jsme si podrobně rozebrali aktuální situaci na trhu s pšenicí. Došli jsme k závěru, že pro spreadové obchodníky by teď mohla být zajímavá strategie bear spread. To je ale jenom začátek. To nejdůležitější přichází na řadu až teď – vybrat konkrétní spread. Je skutečně mnoho různých kombinací futures kontraktů. Výběr toho správného spreadu je velice důležitý nejen z hlediska úspěšnosti, ale také rizika. Dnes vám prozradím, jaký spread jsem si vybrala já.

Začínáme s term structure

Když se podíváme na strukturu trhu, zdánlivě se nám jeví několik možností výběru bear spreadů. (Pokud této křivce term structure nerozumíte, projděte si můj seriál o komoditních spreadech.) Nenechte se ale zlákat tak velkým množstvím kombinací. Ne každá je totiž vhodná pro konkrétního obchodníka.

Můj postup při výběru správného spreadu

Teď vám ukážu, jak postupuji při filtrování různých možností. V první řadě si nebudu vybírat příliš vzdálené spready kvůli nízké likviditě. Můj výběr se proto okamžitě zúžil maximálně po prosinec 2019.

Pojďme dál. První kontrakt (front kontrakt), kterým je momentálně září 2018, už určitě nebudu brát v úvahu. Do expirace zbývá jenom několik dní. Na výběr mi tedy zůstalo posledních 6 kontraktů, ze kterých si můžu vybírat.

Všimněte si teď na term structure jednoho nápadného skoku. Jedná se o skok z contanga do backwardation mezi květnovým (ZWK19) a červencovým (ZWN19) kontraktem. To rozhodně není náhoda. Červencový kontrakt již patří do nové sklizně. Je proto úplně logické, že trh očekává tlak na cenu tohoto kontraktu z důvodu nových zásob (čili vyšší nabídky).

Tento fakt je velice klíčový. Když tomu obchodník rozumí, dokáže se vyhnout zbytečné volatilitě, a tím pádem i zvýšenému riziku. Pokud si spread sestavíme v rámci jedné sklizně, naše riziko bude nižší ve srovnání se spreadem mezi dvěma sklizněmi. Obzvláště to platí u bear spreadů. Prostoru pro pokles mají totiž skutečně mnoho. Je proto velice důležité umět si správně vybrat. Alespoň já si vybírám velmi pečlivě i vzhledem k menší velikosti mého účtu.

Ukázková situace se stala nedávno. Podívejte se na prudký propad bear spreadu mezi dvěma sklizněmi, tzn. červenec-květen (ZWN19-ZWK19).

Pokud by ale obchodník nevěděl o sklizních, postačí se podívat na analýzu full carry. Tak prudce zvýšená volatilita není vůbec překvapivá. Posuďte sami.

Teď se podívejme na méně rizikové možnosti, tzn. spready v rámci jedné sklizně. V tomto období se rozhodně lépe jeví bear spready až z té další sklizně, tzn. od července 2019. Konec konců jsem tedy měla na výběr jenom dvě možnosti: prosinec-červenec nebo září-červenec. Podívejme se na jejich analýzu full carry. Myslím, že rozdíl ve srovnání s předchozím grafem je očividný.

Finální výběr

U spreadů zpravidla platí (pokud se tedy pohybujeme v rámci jedné sklizně), že čím je spread širší, tím je vyšší volatilita a tedy i riziko. To byl pro mě tedy ten poslední filtr. Vybrala jsem si užší variantu, čili ZWU19-ZWN19.

Jak můžete vidět, spread se zatím vyvíjí velmi dobře. Se vstupem jsem velice spokojená. Na mém posledním webináři jsem velmi podrobně rozebrala moji strategii při vstupech do tohoto typu spreadů. Není to jednoduché, ale dlouhodobě se mi můj postup vyplácí.

Asi by vás zajímalo, proč jsem si nevybrala bear spready v rámci aktuální sklizně. Zde by přicházely v úvahu tři varianty: květen-březen, květen-prosinec, březen-prosinec. Když si ale zobrazíme analýzu full carry pro tyto kombinace, zjistíme, že to nejlepší období již mají za sebou. To neznamená, že tyto spready nebudou růst. Pro mě je ale velmi důležité riziko. Právě proto jsem si vybrala vzdálenější a tedy konzervativnější možnost.

Novinka na závěr

Srdečně vás zvu na další webinář o komoditách a komoditních spreadech. Tentokráte si rozebereme cestu od začátků po profíka v obchodování komodit. Určitě si to nenechte ujít. Naplánovali jsme jej mimořádně kvůli množství dotazů, které jsme během minulého týdne na toto téma dostali :).

Pokud jste byli registrovaní na předchozí webináře, již zaregistrováni jste. Pokud ne, můžete se zaregistrovat zde:

[contact-form-7 id=“32468″ title=“Elena_14.8.“]