Komoditní spready

Příležitost k zisku na pšenici

Nedávno jsem na SpreadCharts.com objevila velice zajímavý signál na zobchodování komoditního spreadu na pšenici v Kansasu, konkrétně KEZ15-KEN16. Po zkontrolování dalších indikátorů jsem usoudila, že se jedná o velmi dobrou příležitost. Včera byl dokonce vyhlášen důležitý report, který mi přinesl možnost vstoupit do obchodu za dobrou cenu. Rozeberme si postupně situaci na trhu.

Spread KEZ15-KEN16 znamená nákup prosincového kontraktu a prodej červencového kontraktu následujícího roku. Jde tedy o tzv. bull spread, kde nakupujeme bližší kontrakt a prodáváme vzdálenější kontrakt. Takový spread zpravidla vydělává při rostoucí ceně komodity.

Na prvním grafu vidíme přímo signál, ze kterého jsem vycházela. Modrá křivka představuje aktuální vývoj spreadu. Červená a zelená křivka jsou analýzou sezonality spreadu z předchozích pěti a patnácti let. Jak můžete vidět, blíží se období, kdy má spread tendenci růst, takže se nacházíme v době doporučeného vstupu do obchodu.

Na druhém grafu je zobrazen aktuální spread KEZ15-KEN16. Na první pohled se možná divíte, nenacházíme se přece ani v oblasti supportu ani resistance. To je sice pravda. Ale podívejme se na graf analýzy sezonality hned pod ním. Z historických dat vidíme, že hranice kolem -40 centů představuje tzv. arbitrážní hranici nebo-li full carry (blíže vysvětlím v dalších článcích). Pod tuto hranici cena spadla jen párkrát a nikdy se pod ní nedokázala udržet. Riziko je zde tedy skutečně velmi omezené, přičemž možný zisk je v porovnání s rizikem vysoký.

Byla jsem tedy velmi nakloněna ke slibnému obchodu. Podívala jsem se ale ještě na analýzu COT. V případě obou největších skupin účastníků trhu pozice ještě nejsou tak vyhrocené. Ale i tak ukazují, že trh s pšenicí začíná být přeprodaný. Pšenice již nemá příliš mnoho prostoru pro pohyb dolů a pravděpodobnost růstu ceny v nejbližší době je vysoká. Z tohoto růstu by profitoval i náš bull spread.

Včera byl zveřejněn report WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates), který vydává americké ministerstvo zemědělství. Pro zrniny nevyzněl velmi pozitivně. Konkrétně pro pšenici byl zveřejněn větší než očekávaný objem konečných světových zásob. To ovlivnilo i uvedený spread. A tak jsem se rozhodla využít příležitost propadu ceny pšenice a vstoupit do obchodu. Při ceně kolem -35 centů je riziko dalšího poklesu omezené kvůli blízkosti full carry. Obchod má sice menší pravděpodobnost úspěchu, ale vzhledem k omezenému riziku by byl případný zisk značný.