Komodity

Divoký týden na komoditách

Tento týden jsme se na trzích rozhodně nenudili. Největší pohyby jsme zaznamenali na zrninách hlavně kvůli zatím nepotvrzeným fámám o změnách v legislativě týkající se biopaliv (viz. předchozí článek). Největší raketu předvedl sójový olej, který se po pouhých dvou dnech téměř dotkl silné S/R úrovně na 35 centech.

Sójový olej futures

Bear spready na sójový olej pochopitelně klesly. Ale rozhodně zde nedošlo k tak velkým pohybům jako na futures. Na grafu můžete vidět bear spread z nedávného spreadového reportu. Zatímco květnový kontrakt na sójový olej vzrostl od pondělního close o zhruba 1 300 dolarů, bear spread klesl pouze o necelých 70 dolarů! Určitě se mnou budete souhlasit, že je to skutečně velký rozdíl.

Bear spread na sójový olej

Velké pohyby předvedla také kukuřice. Úterní zvěsti ohledně biopaliv měly na její cenu velký vliv i následující den. Všimněte si předposlední dlouhou zelenou svíčku, která ukazuje na snahu otestovat poslední high kolem 385 centů.

Kukurice futures

A jak jsou na tom spready? Tak například bear spread z lednového reportu se od úterý v podstatě nezměnil. Takže kdybychom sledovali pouze spread, divoké pohyby na kukuřici bychom ani nezaznamenali. Kromě toho je zajímavé, že i přes rostoucí cenu komodity bear spread od konce ledna vzrostl.

Kukurice bear spready

Jak můžete vidět i na grafech futures, včera už zrniny v růstu nepokračovaly, ale naopak klesly. A není se ani čemu divit. Po tak prudkých pohybech se dala očekávat alespoň mírná korekce. Kromě toho fámy, které se v úterý začaly šířit o Trumpovi a biopalivech, stále nejsou potvrzeny. Může se dokonce jednat pouze o nedorozumění nebo o záměrný výmysl. Kdo ví. V každém případě podepsaný dekret ještě neexistuje a kromě toho se vzpírají i subjekty, kterým by plánovaná změna podstatně zhoršila podmínky v byznysu. Pokud tedy k žádné změně ohledně biopaliv nedojde, trhy by mohly zvolnit.

Přejděme nyní na bavlnu, která tento týden také předvedla pěkné divadlo. Myslím, že následující graf mluví za vše. Já si ale myslím, že by to mohl být poslední pokus o růst a následovat by mohl s větší pravděpodobností pokles. Proč? V posledním reportu jsem totiž v analýze bavlny uvedla, že cena ještě může otestovat rostoucí krátkou trendline ze spodní strany. A můžete vidět, že se tak skutečně i stalo. Prorazit ji ale cena už nedokázala a uzavřela pod předchozími maximy. Proto si myslím, že je tu další náznak slabého trhu.

Futures na bavlnu

Přikládám ještě pro zajímavost i analýzu COT, kde je hned na první pohled patrná silná překoupenost trhu. Hlavně skupina hedgers dosahuje několikaletého minima.

COT analýza bavlna

Zajímavý obrat se odehrál i na ropě. Včera došlo k prudkému pohybu směrem dolů, při kterém cena dubnového kontraktu zavřela na supportu v oblasti 52.5 dolarů. Na nižší ceně jsme cenu tohoto kontraktu naposledy viděli téměř přesně před třemi měsíci! Nedávno jste si moji podrobnou analýzu ropy mohli přečíst v jednom článku a zatím se tedy potvrzuje můj náhled na trh. Samozřejmě ještě není vyhráno. Přesvědčivější pro mě bude break down 52 dolarů a následně rostoucí trendline.

Future kontrakt na ropu

Naopak poslední dny prudce vzrostly bear spready na ropu, což také zvyšuje pravděpodobnost možného budoucího poklesu.

Spread na ropu

Nakonec musím ještě zmínit důležitou složku oblíbené čokolády – kakao. Sice tento týden nepředvedlo výrazné pohyby, ale „nakreslil“ nám na grafu obrácené písmeno „U“. To znamená, že opět testuje support na 1 900 dolarech. Podle poslední zelené svíčky se kakao od této hladiny odrazilo a někteří by možná očekávali dvojité dno a následný růst.

Zatím mě tento pohyb ale nepřesvědčil. Může se jednat pouze o „kamufláž“ před prudkým break downem a je třeba si na to dávat pozor. Více budu možnému obratu na růst nakloněna v případě, že kakao prorazí úzký cenový kanál a následně i 2 000 dolarů.

kakao futures