Komoditní spready

Máte chuť na kafe?

Mohu říci, že kávu zbožňuji. Vím, že není úplně nejzdravější a snažím se ji nezařazovat do mého odpoledního programu každý den. Ale i přesto, když už si ji dám, tak si ji vychutnám naplno. A nejlépe někde v příjemném prostředí malé kavárničky. Ano, už ne jednou jsem psala o mé oblíbené kavárničce v Brně (i fotka níže je právě odtud :)). Příjemné prostředí, úžasné vůně namíchané z různých druhů káv, no prostě paráda. Ale nebojte, jste správně na „spreadovém“ blogu. Takže dnešní článek nebude pouze o mé chuti na kávu. Bude o něčem, co s kávou velmi souvisí – s příležitostí na „kávový“ spread.

Elena Lindišová

Myslím, že o kávě jsem zatím na mém blogu ještě nepsala. Objevila se teď ale jedna zajímavá příležitost. Konkrétně se jedná o bear spread KCH17-KCZ16.

Spread káva

Možná nevypadá po technické stránce na první pohled velmi vábně, ale láká mě hlavně z jiných důvodů. Podívejme se nejprve na cenu kávy za poslední rok. Zdá se, že je nejvyšší za toto období.

Cena futures na kávu

Na grafu také vidíte dvě trendové přímky, které naznačují, že krátkodobě začala být cena v rostoucím trendu. Takže z tohoto pohledu je bear spread poměrně rizikový. Pokud by cena pokračovala v růstu až příliš, bear spread by se mohl podívat ještě velmi hluboko.

Nyní se podívejme na COT analýzu. Na první pohled si možná řeknete, vždyť trh přece není vůbec vyhrocený. Ano, máte pravdu. Ve srovnání s rokem 2014 zde je stále mnoho prostoru pro vyšší překoupenost kávy, a tím i pro vyšší ceny kávy. Opět upozornění i pro mě, že si na tento bear spread třeba dát pozor. No při pohledu na poslední zhruba rok a půl zde vidíme relativně značnou vyhrocenost. A pokud si i odmyslím ten „kopeček“ v roce 2014 na grafu COT indexu, tak i před tím představovaly aktuální hodnoty COT indexu lokální cenová maxima. Ale samozřejmě to nemění nic na tom, že je třeba myslet i na scénář vyšších cen a vyšší vyhrocenosti COTu.

COT analýza káva

COT analýza káva

Podívejme se i na podrobný graf sezonality, kde vidíme jak se spread vyvíjel v posledních 10 letech. A vidíme zde poměrně pěknou rostoucí tendenci spreadu i ve druhé polovině roku.

Sezonalita

Jsou tam dva roky, kdy spread předvedl větší pohyby (v té druhé polovině roku také rostoucí), tak si tyto roky schovejme, aby vynikly i pohyby těch ostatních. Růstová tendence je pak ještě více patrná.

Sezonalita káva

Takovou pěknou rostoucí tendenci spreadu můžeme vidět už od roku 1999.

Sezonalita káva

A podívejme se ještě na cenové průměry za posledních 5 a 15 let. Já se těmito průměry velmi neřídím, ale na tomto spreadu se mi velmi líbí ty barevné kanály kolem těch průměrů. Jsou poměrně úzké a rostou spolu s průměrem.

Sezonalita - priemery

Shrnutí:

Proč na kávě uvažovat v první řadě o bear spreadech vyplývá z trhu s kávou. Moji studenti z kurzu již vědí, o čem mluvím 🙂 Takže bear spread je určitě dobrou volbou. I na základě podrobného grafu sezonality vidíme rostoucí trend téměř každý rok.

Ale nesmíme zapomenout i na tu druhou stranu mince a tou je riziko této příležitosti. Vyplývá hlavně z ceny kávy, kde již začal rostoucí trend, což bear spready není úplně ideální. Proto i já ještě určitě se vstupem do obchodu počkám. Budu sledovat další vývoj ceny kávy a samozřejmě i na další COT data. Protože i přesto, že bear spready na kávu mají velmi dobrou úspěšnost, prostor k poklesu mají také velmi značný.

A pokud si nebudu obchodem více jistá, určitě nebudu riskovat. Nepochybně je to ale jedna ze zajímvaých příležitostí aktuálně na spreadech. Proto uvažuji o tom, že tento spread ještě podrobněji zanalyzuji i v nejbližším spreadovém reportu, který bude zveřejněn příští pondělí.