Komoditní spready

Jak vzniká sezonalita

V mém předchozím článku jsem popsala, jak nám spready dokážou nabídnout obchod s vysokou úspěšností. Určitě vás přitom napadne otázka: “Je to náhoda nebo ne”? Je náhoda, že se něco opakuje například z 10 let až 9krát? U interdelivery spreadů to většinou náhoda není. To, co tuto vysokou úspěšnost způsobuje, se nazývá sezonalita. A dnes si vysvětlíme, jak sezónnost funguje u Lean Hogs (futures na vepřové), jejichž 90%-ní úspěšnost jsem uvedla v minulém článku.

Sezonalita ovlivňuje každého z nás v běžném životě. Jako příklad uvedu cenu rajčat. V zimě jsou ceny vysoké, protože není pěstitelská sezóna. Této zeleniny je u nás nedostatek a musí se dovážet. Naopak na jaře, kdy tuzemští zahrádkáři začínají do supermarketů dodávat více zeleniny, mají ceny tendenci postupně klesat. Léto je cenově nejlepším obdobím, protože je všude rajčat dostatek. Takový vývoj ceny se zhruba opakuje každý rok. Nemluvím přitom o konkrétních cenách, pouze o změně a pohybu ceny.

Ten samý systém platí i na burze. Čím nabízí trh více určité komodity, tím je její cena nižší. Naopak, když trh nabízí méně komodity (popřípadě poptávka převyšuje nabídku), cena se zvyšuje. To je podstatou pohybu ceny komodit a základem pro vznik sezonality – nerovnoměrné rozložení nabídky a poptávky v čase, které se pravidelně opakuje.

Sezonalita u spreadů na Lean Hogs nám ukazuje, že od listopadu do února cena komodity klesá (proto náš tzv. „bear spread“ vydělává). A proč právě v tuto dobu klesá? Obvykle v listopadu se farmáři začínají zbavovat prasat, čímž na trh dodávají více a více masa. A jak jsme uvedli výše, čím větší nabídka, tím nižší ceny. Porážky prasat se utlumují v únoru a v březnu.

Naopak od března má cena komodity sklon k růstu. Důvodem je skupování masa, jeho balení a mrazení kvůli přípravám na hlavní letní grilovací sezónu. To způsobuje pokles zásob masa a proto cena roste. Cena svůj růst ukončuje převážně v červnu nebo v červenci.

Na grafu je zobrazen future HEM15, tzn. kontrakt na Lean Hogs, který expiruje v červnu 2015. Můžete vidět, jak cena začala přibližně koncem listopadu klesat a asi v polovině března se trend obrátil na rostoucí. Samozřejmě ne každý rok vše probíhá přesně tak, jak vidíte na obrázku a jak jsem vám to popsala. Na cenu působí další faktory, které ji mohou ze svého obvyklého kurzu vychýlit. Například cena kukuřice má velký dopad na cenu Lean Hogs. Jak a proč si vysvětlíme v dalším článku.