Investování

7 charakterových vlastností úspěšného investora

Každý z nás má určité zažité charakteristické chování. Někdo je například klidný v extrémních situacích, někdo projeví své emoce a je jako utržený ze řetězu. Podobné je to v investování. Někdo prodá všechny akcie v době recese, někdo je trpělivý a ještě přikoupí. Tyto zažité podstatné stálé vlastnosti nás charakterizují.

Na toto téma jsem měl 18.12. se Zdeňkem webinář, kde jsme si 7 klíčových vlastností úspěšného investora rozebrali do detailů. Zde mám pro vás záznam:

Také jsem pro vás otevřel nový kurz investování. Je to svým způsobem unikátní kurz, který vás provede vším, co jako investor potřebujete znát.

Vznikl především proto, že dostávám hodně dotazů od kamarádů nebo i lidí na facebooku, kde se ptají všichni na to samé. Jak začít investovat, do čeho investovat… Rada ale není tak snadná, záleží na cílech každého znás. Proto vznikl tento kurz, který jsem představil ve videu a vstoupit do něj můžete zde!

7 vlastností úspěšného investora

Níže je také textová verze webináře pro ty, co mají raěji písmenka.

V investování je nutné mít ty vlastnosti správné a těm špatným se vyhnout. Mám pro vás dobrou zprávu – vlastnosti či rysy jdou změnit, pokud ovšem sami chcete. V tomto článku se podíváme na ty, které jsou společné pro úspěšné investory jako je Warren Buffett, Carl Icahn, Charlie Munger, George Soros, Ray Dalio a další.

1. Kritické myšlení a vlastní názor

Většina investorů je ovlivněna médii, novinami, tipy od analytiků či známých. Úspěšný investor má svůj názor, ke kterému došel svou vlastní cestou – analýzou, zhodnocením situace. Rozhodně pouze tupě nesleduje doporučení analytiků, ale veškeré prezentované informace si ověří, zda mají vypovídací hodnotu, zda jsou z ověřeného zdroje. Kritickému myšlení se bohužel v ČR moc nevyučuje, musíte se spolehnout na výchovu či rozvoj vlastní osobnosti.

„Chcete-li vydělat peníze na trzích, musíte být nezávislým myslitelem, který vsadí proti konsenzu a má pravdu.“

Z knihy Principles, Ray Dalio

2. Odvaha podstoupit riziko

Ten, kdo neinvestuje, riskuje více než ten, kdo investuje. Neinvestováním se vaše peníze uložené pod matrací, v trezoru či na běžném účtu znehodnocují o inflaci. Průměrná roční inflace byla v ČR za rok 2017 2,5 %. Z každé 1000 Kč vám inflace užrala 25 Kč.

3. Kontrola svých emocí

Strach a chamtivost. Dvě emoce, které hýbou investory. Investor, který je má pod kontrolou, dosáhne větších výnosů než investor, který jedná impulzivně a zkratovitě. Zde si můžete pomoct a použít pomůcku průměrování nákladů, vyhnete se tak časování trhu, které pro většinu investorů nese nižší výnos.

4. Trpělivost

Investování není sprint, nýbrž maraton. Přes noc zde rozhodně nezbohatnete. Navíc pokud jste hodnotový investor, musíte si počkat, až trh rozpozná vnitřní hodnotu akcie či investice. Investiční příležitosti nepřicházejí každý den, ba ani měsíc či rok. Přílišná netrpělivost spěje k častějšímu obchodování, které vám navíc navýší náklady za transakce a sníží celkový výnos.

5. Dobře definovaná investiční strategie

Riziko plyne z toho, že nevíte, co děláte. Když ale víte přesně co děláte, máte z části vyhráno. Vyberte si investiční přístup, který nejvíc sedne k vaší osobnosti a toho se nejvíc držte. Zpočátku se může měnit, ale měli byste skončit u takového, který pasuje přímo na vás. Někdo se vydá pasivní cestou kopírování indexů, někdo zvolí aktivní výběr akcií a například hodnotové investování.

6. Poučení se ze svých chyb

Chyby jsou pro vývoj nezbytné. Osobně je miluju, i když někoho mohli za chyby v minulosti trestat. S každou chybou, ze které se poučím, přichází vývoj a postup vpřed. Můžeme se o chybách druhých dočíst, snažit se jim vyhnout, avšak nejlepší zkušenost je ta osobní.

7. Investování jako vášeň

Vášeň je energie. Tam, kde je energie, bývají nejlepší výsledky. Pokud máte investování jako vášeň, je to velké plus. Pro nejúspěšnější investory bylo vydělávání peněz vášní, která se projevila již ve velice ranném věku.

Závěr

Každý máme určité charakterové vlastnosti. Jen málokdo má hned všechny, které jsou ideální pro úspěšného investora. Dobrou zprávou je, že vše je ve vašich rukou – můžete získat vlastnosti nové a ty staré, které vám ničí výkonnost přepsat, jako na hard disku v počítači. Investujte rozumem, nikoliv emocemi 😊