Komoditní spready

Čtyři složky mého portfolia

O svátcích se snažím každý rok dodržovat jednu zásadu – být mimo trh, dát si oddych od všech grafů, analýz a různých informací. A taky se snažím nedržet nic příliš zbytečně. Povedlo se mi to i tento rok. Ale z mých předchozích analýz jsem měla ještě před Vánoci vyčíhnuty zajímavé příležitosti. V obchodní platformě jsem proto měla zadané příkazy, z kterých se postupně většina vyplnila.

Nyní tedy držím dohromady štyři spreadové pozice. Konkrétně jsou to bear spready na ropu, vepřové a sójový olej a jeden bull spread na pšenici v Chicagu. Na začátek roku je to celkem slušné portfolio. A samozřejmě všechny tyto příležitosti jsem v předstihu velmi podrobně analyzovala ve Spreadovém reportu. Odběratelům proto nic neuniklo. Dnes moje obchody více popíšu.

Bear spread na ropu

Ropu jsem analyzovala už mnohokrát zde na blogu a také v reportech. V poslední době je to velmi zajímavý trh a sama jsem na další vývoj zvědavá. Myšlenka této příležitosti spočívá v očekávané korekci po svižném růstu až nad $60.

Trh je extrémně překoupený, proto si myslím, že korekce je nevyhnutelná. Nemyslím si ale, že tento pokles bude tak prudký jak koncem roku 2014. V každém případě rebalancování trhu před dalším růstem podle mě přijít musí, a toho chci využít právě prostřednictvím bear spreadu.

Otevřela jsem velmi úzký spread CLN18-CLM18. Spread vyklesal na velmi nízkou úroveň a vykazuje známky konsolidace, po které očekávám růst. Moje průměrná vstupní cena je $0.29.

Sezonalita je zde velmi zajímavá. Až na jeden rok se trh mezi těmito dvěma kontrakty nakonec překlopil do contanga. Zde si ale dávám velký pozor. Trh s ropou se změnil a nemusí se tento rok chovat striktně v souladu se sezonalitou. Spread může klidně zůstat v backwardation, podobně jako v roce 2014 (žlutá křivka).

Bear spread na vepřové

Příležitost jsem popisovala ve Spreadovém reportu ještě před Vánocemi. Vybrala jsem si úzký spread HEN18-HEM18, který se pohybuje ve velmi zajímavém patternu – padající klín. Podařilo se mi vstoupit na jeho spodní straně, tzn. na ceně -0.4c.

COT analýza je dá se říct mírně příznivá. Křivky COT indikátorů se nacházejí spíše v překoupené oblasti.

Technická analýza červnového kontraktu mě ale upozorňuje na to, že by mohlo dojít k proražení ceny směrem nahoru. Zrovna tohle budu pozorně sledovat. V takovém případě by spread mohl prorazit dokonce pod zmíněný kanál. Na této pozici mám proto těsný stoploss a držím zatím jenom malou pozici.

Podrobná analýza sezonality ale ukazuje na velmi příznivé období v následujících měsících.

Bear spread na sójový olej

Tahle pozice je ještě pozůstatek z loňského roku. Držím jenom „minipozici“, zbytek se mi bohužel neotevřel. Hlavním důvodem proč jsem do obchodu šla, byla analýza full carry. Ta mi stále napovídá, že je spread levný a má před sebou příznivé sezónní období.

Celkově ale již příležitost není tak skvělá. Skupina velkých spekulantů nás upozorňuje, že trh už může být přeprodaný a podklad opět růst.

Kromě toho na technické analýze vidíme odmítání ceny futures klesnout pod support na trendline.

A to není vše. Struktura trhu, která nám umožňuje podívat se hlouběji do trhu, nás upozorňuje na krátkodobě silnější trh. Nejbližší bull spread totiž roste i přes pokles podkladu a to dokonce za přítomnosti contanga (bull spread je záporný).

Pozici proto zatím neplánuji navyšovat. Na druhé straně, contango zde mívá často velký dopad a jeho efekt je znát hlavně dlouhodobě. Proto je zde stále šance pro návrat do contanga a pomalý, ale stabilní růst spreadu.

Bull spread na pšenici

I když mají bear spready dlouhodobě vysokou úspěšnost a měly by tvořit hlavní část spreadového portfolia, je fajn občas držet i bull spread. Ten totiž může částečně působit jako zajištění. Pokud se totiž na tru něco uděje, bear spready můžou prudce klesat. Tehdy ale přijdou „na výsluní“ právě bull spready. Například pokud se korekce na ropě odehraje později a ropa ještě nějakou chvíli poroste, může to podpořit také růst dalších komodit. Což je nevýhodné pro bear spready, ale na druhé straně výhodné pro bull spready.

Bull spread na pšenici se mi teď docela líbí z několika důvodů. Trh je momentálně extrémně přeprodaný a cena se zároveň nachází blízko silného supportu kolem 420 centů.

U pšenice je nejvýhodnějším bull spreadem ZWH18-ZWK18, co dokazuje i následující graf full carry. Naznačuje nadcházející příznivé období s tendencí růstu. Co se týče ohodnocení spreadu, tak s ohledem na posledních pár let spread není levný ani drahý. Analýza je proto spíše neutrální.

Další nakopnutí spreadu by mohlo přijít v případě změny storage rate. Tuto událost ale můžeme předpovídat pomocí tzv. running average analýzy full carry. Vysvětlovat to dnes nebudu, protože se nejedná o jednoduchou záležitost. Stačí zatím vědět, že pro bull spread bude příznivé, pokud konec hnědé žížaly, na kterou ukazuje šipka, bude v žluté oblasti, tzn. pod 50% (žížala bude končit 23.2.). V tom případe storage rate klesne, což může způsobit tlak na bull spready směrem nahoru.

Závěr

Tento rok bude myslím si na příležitosti hodně zajímavý a kdo ví, možná překonám svůj i průměrný počet obchodů za rok. Ale nechci předbíhat, stát se může cokoliv. V každém případě to dnes prosím neberte jako doporučení k obchodům. Maximálně se tím můžete inspirovat. Každý máme jiný účet, jinou toleranci k riziku a proto si své pozice musíte „ušít“ na vlastní míru 😉