Komodity

Předvánoční ropa :)

Dostala jsem množství dotazů na trh s ropou. Zajímal vás můj názor na další vývoj tohoto trhu a vlastně se tomu ani nedivím. Už nějakou dobu se ropa pohybuje spíše do strany a jakoby se nemohla rozhodnout, na jakou stranu se odrazí od silné hladiny 50 dolarů. Rozhodla jsem se proto věnovat dnešní článek právě ropě a mému pohledu na věc 🙂

Začněme nejprve cenovým grafem. Už na první pohled je oblast kolem 50 dolarů pro ropu tvrdým oříškem. Za poslední rok a půl byl trh příliš slabý na to, aby se dostal nad tuto kulatou rezistenci.

Cena ropy

Otázkou tedy je: bude trh opět slabý na break směrem nahoru? Budeme tedy spekulovat v nejbližší době na short? Hm, nejsem si tak docela jistá kladnou odpovědí. Podívejte se sami na následující graf…

Cena ropy rok

Technická analýza je myslím jasná na první pohled. Ropa zjevně potvrzuje krátkodobý rostoucí trend a v listopadu opět ukázkově zareagovala na rostoucí trendovou přímku. Tento měsíc má trh očividnou snahu o vyšší ceny a po pár prudkých pohybech dokonce nedávno otestoval i 55-ku. Vyhlídky na obrat trendu jsou proto zatím podle mě nic moc.

Ale pojďme dál. Podívejme se na mou oblíbenou COT analýzu. U ropy sleduji především skupinu velkých spekulantů (na SpreadCharts je to skupina speculators). A ta nám opět začíná naznačovat překoupený trh s ropou, tzn. vysoké ceny a velkou pravděpodobnost budoucího obratu ceny směrem dolů.

Ukažme si COT index, ze kterého primárně vycházím v mých analýzách. Za důležitou úroveň v tomto případě považuji hodnotu 0.7. Když se podíváme na poslední cca rok a půl, tak právě tato hladina téměř přesně označovala i lokální cenová maxima. Aktuální hodnota COT indexu je těsně nad 0.6, takže k 0.7 už má blízko.

COT analýza ropa

Struktura trhu s ropou je momentálně také zajímavá. Křivka term structure je prudce rostoucí. To znamená, že contango je již na první pohled poměrně silné.

Term structure

Důležitá je ale také dynamika term structure, tedy vývoj contanga v čase. Na grafu jsem vyznačila oblast kolem 2%, která sice ani zdaleka nepředstavuje nejvyšší dosažené contango v posledním období, ale určitě ji můžeme považovat za jednu z rezistencí. Křivky se zde nejednou otáčely a začínaly klesat, což znamenalo i oslabování contanga.

contango

Co z toho vyplývá? Příliš vysoké contango často předznamenává růst ceny podkladové komodity. Viz. například situaci na začátku tohoto roku, kdy contango dosahovalo extrémních hodnot. A co potom následovalo? Rostoucí trend trvající až dodnes.

Závěr:

Jelikož vycházím primárně z COT analýzy, a tedy konkrétně z COT indexu, začíná se mi opět nabízet spekulace na short. Ale … ještě bych počkala. Trh s ropou je očividně překoupený, ale COT index má přece jen ještě prostor pro růst nad hladinu 0.7. Kromě toho technická analýza naznačuje, že rostoucí trend na ropě je silný a setrvání v tomto stavu je zatím pravděpodobnější. Nevylučuji proto, že cena otestuje rezistenci na 60 dolarech. Pokud by se tak stalo, naskytla by se podstatně lepší příležitost pro hledání vstupu na short, než je tomu nyní.

Před shortem mě varuje i silné contango. Jeho oslabování je totiž většinou doprovázeno růstem ceny kodmodity. Ani z tohoto pohledu proto nevylučuji, že ropu uvidíme v nejbližší době na ještě vyšších cenách.

Trh s černým zlatem je nyní překoupený, ale to neznamená, že nemůže být překoupený ještě více. Určitě si počkám na vyhrocenější trh a tím pádem vyšší ceny. A jak by se ropa dala uchopit z pohledu komoditních spreadů? O tom bude až další článek 🙂