Komoditní spready

Strategie pro nenáročné

Položte si otázku sami sobě: jsem jako trader náročný nebo ne? Hledám složité postupy nebo naopak hledám něco jednoduchého? Já jsem rozhodně ten druhý případ a jsem za to ráda. Díky tomu mi obchodování nezabere mnoho času, zároveň mám svůj obchodní systém jednoduchý a přehledný! Mnoho obchodníků totiž dělá tu chybu, že má potřebu svůj systém stále o něco doplňovat, o další indikátory, faktory, grafy, apod. Nakonec už ale neví, čemu dát prioritu – co je to hlavní a co je pouze doplněk. Jednoduše řečeno, má v tom chaos 🙂

Moje strategie je právě pro ty nenáročné, kteří hledají jednoduchý, ale zároveň efektivní a profitabilní způsob tradingu. Na druhé straně, rozumné není ani opačný extrém, když člověk používá pouze jeden indikátor a bezvýhradně na něj spoléhá. Podle mého názoru a na základě mých zkušeností platí to, co i v běžném životě – najít si tu svou zlatou střední cestu. Mně se to podařilo.

Často se mě ptáte na můj velmi povedený obchod – HEM17-HEJ17. Ano, je to můj nejoblíbenější spread, o kterém jsem už nejednou psala. Ale jak ho zobchodovat? I letos mi zhodnotil účet o cca 20%. Jak je možné, že tak jednoduchá strategie dokáže vynést tak pěkný balík?

Podívejte se sami …

1. COT byl jednoznačně vyhrocený ve prospěch budoucího poklesu ceny vepřového

COT analýza vepřové

COT analýza - vepřové

2. podkladová komodita testuje kulatou rezistenci – pravděpodobnost obratu směrem dolů

Futures vepřové

3. zaměření se na bear spready

4. vybraný bear spread odmítá překonat support směrem dolů

Spread - vepřové

5. sezonalita je ukázková

Spready - sezonalita

Spready - sezonalita

6. term structure v období vstupu krásně ukazuje na správný výběr bear spreadu (po období porážek nastává contango)

het

Tak co myslíte? Pro náročné nebo pro nenáročné? Já si myslím, že moje strategie je rozhodně pro ty nenáročné. Pouze pár jednoduchých kroků. Postačí porozumět základním věcem a poskládat si je dohromady. A to je vše. Žádné složitosti, žádné překombinované indikátory. Mám to přehledné, srozumitelné, časově nenáročné a hlavně – dlouhodobě ziskové.

Žádnou další „magii“ jsem při výběru obchodu nehledala 🙂