Komodity

Překvapení na bavlně

Byli jste ve střehu i tento týden? V úterý byl vydán další nejdůležitější zemědělský report WASDE. Před dvěma měsíci jsem o něm psala, jak zahýbal některými zrninami. Tentokrát se nedělo na trhu nic tak extra divokého, až na jednu výjimku – bavlnu. Rozproudila se o ní debata i na našem fóru, a tak jsem si řekla, že se na ni dnes zaměřím.

Poslední WASDE report byl zveřejněn 12.7. A podívejte se na cenu bavlny. Prudký růst je jasný na první pohled – za pár dnů se cena zvedla o více než 10%!

Bavlna cena

Na druhou stranu COT analýza ukazuje na jasnou překoupenost trhu s bavlnou. To znamená, že COT nám naznačuje vysoké ceny a tedy možný pokles bavlny. Vyhrocenost trhu je na grafech u skupiny zajišťovatelů i spekulantů jasná na první pohled. A z grafů je také patrné, že COT u bavlny funguje více než dobře.

Bavlna - COT analýza

Bavlna - COT analýza

Tak proč i přesto cena bavlny tak prudce vzrostla a prorazila i rezistenci v oblasti 66 centů? Odpovědí je pravděpodobně WASDE report. Toto jsou z mého pohledu asi ty nejdůležitější věty, která mě přesvědčili o důvodu růstu ceny:

Domestic mill use is unchanged, but exports are projected sharply higher due to the larger U.S. supply and an expectation of continued tight foreign stocks.

A combination of modestly lower production and significantly higher consumption is reducing this month’s global cotton stock forecasts for both 2015/16 and 2016/17.

Na jedné straně se zlepšila předpověď produkce bavlny v USA. Ale na straně druhé se výrazně zvýšil očekávaný export. Důvody jsou hlavně dva. Ten první je snížení zahraniční produkce a druhým je zvýšená poptávka hlavně ze strany Číny. Tyto dva faktory způsobily snížení očekávaných celosvětových zásob bavlny, a to i přesto, že vyhlídky nové sklizně v USA jsou velmi dobré.

Z dlouhodobějšího pohledu není pochyb o tom, že trh s bavlnou je překoupený a k vyrovnání trhu určitě dojde. Otázkou samozřejmě je, jak toto vyrovnání bude probíhat, zda pouze malou krátkou korekcí nebo delším poklesem. V každém případě toto je skvělý příklad toho, že pokud se Vám i nějaká příležitost zamlouvá, rozhodně si zkontrolujte datum vydání dalšího WASDE reportu. V žádném případě není rozumné plánovat vstupy nebo výstupy těsně kolem WASDE.

Příležitost na bavlnu jsem analyzovala i v mém posledním Spreadovém reportu a na trh mám stále stejný pohled – i nadále korekci očekávám. Ale časování vstupů a výstupů je jiná kapitola. Nechci tím samozřejmě tvrdit, že pro časování vstupů nebo výstupů je třeba začít sledovat podrobně fundamenty a dění na trhu. Stále zastávám ten názor, že obchodovat lze i jednoduše a s minimem časové investice (samozřejmě když už člověk problematice rozumí). Ale minimálně sledovat fundament v podobě data vydání reportu WASDE je více než nutné.

Přeji všem úspěšné obchody 🙂