Komoditní spready

Komoditní spready: Proč je obchoduje Roman?

Ve spreadovém diskuzním fóru, kam mají přístup všichni absolventi mého Online kurzu Komoditních spreadů, se objevil velmi zajímavý článek.

Je to takové osobní vyznání spreadového obchodníka, proč se rozhodl obchodovat právě komoditní spready.

Romane děkuji a s potěšením publikuji:

Ahoj kolegové,
na neformálním setkání burzovních obchodníků jsem potkal nové kolegy a mé zkušené učitele. Příjemný večer byl plný nových poznatků a zkušeností od nových i stávajících kolegů. Obchoduji opce, futures kontrakty, ale hlavně komoditní spready. Přiznám se, že jsem si vlastně vyzkoušel vše, od akcií přes forex, intradení obchodování až po stávající obchodní portfolio. Na akcie jsem vlastně také nezanevřel, tam končí část výnosů z tradingu, neboť mé dlouhodobé portfolio je akciové, poměrně konzervativní, dividendové s občasnými krytými kreditními výpisy opčních „práv a povinností“.

Proč ale hlavním obchodním „artiklem“ jsou komoditní spredy? Každý časem pozná, co je pro jeho povahu a psychickou pohodu „to pravé“. Podumal jsem a zjistil, proč já zřejmě zůstanu u spredů. Neříkám navždy, protože časy, trhy a lidé se mění. Proto nikdy neříkám ( až na pár osobních zásad ) NIKDY!

Proč tedy obchoduji komoditní spready více než samotné futures nebo opce? Hlavní odpovědí na otázku je RRR. Poměr risku k zisku. Opce se dají obchodovat a většinou také obchodují s vysokou pravděpodobností zisku, ale poměr RRR je nízký. Zkušení obchodníci si s tím poradí, ale pro moji povahu a psychický „komfort“ to není ideální kombinace. U futures je situace přesně opačná! RRR je, respektive by mělo být vysoké RRR 1:3 a vyšší.

Zkušený komoditní obchodník pracuje s podstatně vyšším rizikem ( obecně potřebuje také větší účet ), ale může se těšit na rychlý vysoký profit. Pravděpodobnost zisku je ale podstatně nižší než u opčního obchodníka. Opční obchodník používající 1 směrodatnou odchylku pracuje s pravděpodobností okolo 84%, futures obchodník pracuje většinou s pravděpodobností úspěchu v intervalu 40-50%. A tím se vlastně dostávám k jádru své volby, ač pravicově smýšlející týpek, vybírám pro sebe zlatou střední cestu. Pravděpodobnost 50% a vyšší a RRR 1:2 a vyšší. Teoreticky je míra rizika nízká a poměr zisku k risku vysoký. Pohybuji se mezi futures a opční strategií z pohledu rizik i RRR. Pro mne komfortní pozice z hlediska psychologie a to jistě víte všichni, je pro obchod to „NEJDULEŽITĚJŠÍ“ ( u mne tedy určitě ). Víte co je zásadní problém pro burzovní obchodníky? Možná to tušíte, možná ne, ale pokuste se zamyslet nad svými začátky nebo i současnými obchody! Věřím, že stop loss každý podrží až do finále, ale ustojíte vydržet do profit targetu? A co takhle po dvou, třech ztrátách za sebou? To je PSYCHO co? Pokud tohle neukočírujete, Vaše šance jsou malé, možná také žádné!

Futures obchodník musí být velice přesný ve svých analýzách a vstupních technikách, volbě stop lossu a profit targetu, či řízení obchodu. Opční obchodník zase může týdny a měsíce úspěšně vydělávat, ale jeden pokažený obchod může být velkým zásekem do jeho kapitálu a zhatit měsíce práce. Zkušení tradeři to dokáží eleminovat, ale pro mne je „komfortní zóna“ mezi těmito faktory. Tou zónou a cestou k finanční svobodě jsou pro mne komoditní spready.

Ahoj Roman, ať se daří!