Technická analýza

Technická analýza: Svíčkový graf

Rozhodli jsme se, že kromě seriálu o tvorbě AOS vznikne také seriál, ve kterém budou popsány naprosté základy. S rostoucí návštěvností přibývá čtenářů, kteří taje burzy teprve objevují a proto jsme se rozhodli přizpůsobit stránky i pro ně a poskytnout jim tak seznámení s obchodováním od naprostých základů.

Ve standardním nastavením různých platforem, které slouží k obchodování na finančních trzích se setkáte s několika možnostmi zobrazení grafu.

V tomto článku se budeme věnovat zobrazení grafu ve svíčkovém grafu.

Graf se skládá z jednotlivých svíček, které jsou rostoucí nebo klesající. Rostoucí svíčky mají bílou barvu a jsou ve znamen býků, proto se rostoucím trhům říká taktéž býčí trhy. Klesající trhy jsou zase ve znamená medvědů a jsou zobrazeny černou barvou.

Jak můžete vidět, pokud si zvolíte zobrazení formou svíčkového grafu, graf je krásně přehledný.

Co znamenají jednotlivé svíčky?

Pro lepší vysvětlení si představte hodinový timeframe/zobrazení grafu:

  • High: Nejvyšší cena, které bylo dosaženo v rámci daného období (timeframe)
  • Open: Otevírací cena na začátku daného období (například 9:00).
  • Close: Poslední cena na konci daného období (do 9:59).
  • Low price: Nejnižší cena, které bylo dosaženo v rámci daného období.

Svíčkový graf má mnoho výhod, zejména tu vizuální, kdy se dokážete lépe orientovat a také analyzovat graf.

Hlavní výhody svíčkového grafu

Níže na obrázku můžete vidět zobrazení grafu hned třemi různými způsoby. Modrá linka znázorňuje způsob “Line”, graf nad ním “Bars” a pak ten, který znáte a to klasické “Candles” zobrazení neboli svíčkový graf.

Který se Vám jeví jako nejpřehlednější?

Pokud zohledníme čistě vizuální stránku, někomu může vyhovovat zobrazení “Line” neboť vidí pouze vývoj a nestará se o to, co se dělo v průběhu.

Pokud si graf zobrazíte stylem Candles nebo Bars, vidíte toho mnohem víc.

Můžete napříkald skvěle rozpoznat, kdy trh ovlivnily fundamentální zprávy. Svíce s velkým knotem a dlouhým tělem značí velkou aktivitu obchodníků.

Zobrazení grafu stylem Bars nebo Candles je víceméně totožné, zobrazení Candles ale zobrazuje krásně vyplněné svíce oproti Bars a to má také tu zásadní výhodu, že v současnoti máme spoustu svíčkových formací, od pinbarů, doji, hammer, přes mnoho dalších.

Obchodní způsob založený čistě na svíčkových formacích se jmenuje price action a spadají do něj i indikátory.

Nástroj StrategyQuant, který je určen k tvorbě automatických strategií také pracuje se svíčkovými formacemi a proto pokud máte v hlavě strategii, můžete ji hravě otestovat a zjistit její ziskovost a robustnost.

V dalším článku si povíme o dalším důležitém aspektu v obchodování a to správnému pozorumění termínů downtrend a uptrend.