Komoditní spready

Síla portfolia

V předchozím článku jsem slíbila, že prozradím víc o mém portfoliu. Už sice znáte jeho složení, ale dnes půjdu trochu do hloubky. Vysvětlím, v čem se obecně skrývá síla portfolia.

Síla portfolia

Kdo mě zná, tak ví, že obchoduji převážně interdelivery spready. Jenom pro zopakování, momentálně držím dva bear spready a jeden bull spread (ZLH18-ZLZ17, RBH18-RBG18, SBH18-SBK18). Touto sestavou jsem si ale pomocí interdelivery spreadů vytvořila de facto jeden velký intermarket spread. Můžu tak využívat několik výhod spreadů najednou. Jednak můžu profitovat na contangu a backwardation, respektive na změnách ve struktuře trhu a zároveň můžu profitovat na vztazích mezi jednotlivými komoditami.

Bear spready

Držím bear spready na sójový olej a benzín. Bude to znít možná překvapivě, ale v podstatě držím dva bear spready na energie. Sójový olej se sice řadí do oilseeds, ale svým chováním často následuje energie z důvodu návaznosti na biopaliva (ze sójového oleje se vyrábí bionafta). Každý bear spread samozřejmě dává smysl sám o sobě v rámci vlastní analýzy. Ale tím, že mám otevřené oba spready najednou, zvyšuji si tím celkové riziko, protože se často tyto spready pohybují stejným směrem.

Bull spready

Proti bear spreadům jsem proto postavila bull spread na cukr. Možná by jste se mě teď zeptali: „A v čem je ta výhoda? Vždyť cukr patří do úplně jiné skupiny komodit.“

Ano, to je sice pravda, ale i cukr má nezanedbatelnou návaznost na energie. Jedná se totiž o významný zdroj při výrobě etanolu, který se přimíchává do benzínu. Takže se v podstatě jedná také o biopalivo.

Intermarket pozice

Tím, že jsem postavila bull spread na cukru proti bear spreadům na benzínu a sójovém oleji, mám jednu velkou intermarket pozici. A každá noha tohoto spreadu má svůj účel. Bear spready slouží k pomalému, ale stabilnímu profitu a bull spread hraje roli jakéhosi ochránce proti velkým pohybům nebo nečekaným událostem. Kdyby se totiž na energiích událo něco zásadního, bull spread by mohl alespoň částečně vykompenzovat ztrátu na bear spreadech.

Samozřejmě netvrdím, že to tak bude v praxi skutečně probíhat. Může se stát, že budou ztrátové všechny tři pozice. Trader musí počítat s každou možností. Ale také se může klidné stát, že vydělám na obou stranách pozice, tzn. jak na bear spreadech, tak na bull spreadu. Není to vůbec nič výjimečného. Každá strategie sama o sobě dává smysl. Každá z nich přináší nějakou výhodu.

Zajištění jednotlivých pozic navzájem přináší dlouhodobě obrovskou výhodu. To ale neznamená, že můžeme slevit v našem risk managementu. Pokud by se něco negativního stalo na jakémkoliv spreadu, z pozice alespoň částečně vystoupím i za cenu narušení mé aktuální strategie. Jak vždy říkám – svůj obchodní systém je potřeba poslouchat na slovo! 🙂